menu

Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā

Ja vēl neesat sākuši slēpošanas sezonu, tagad ir īstais brīdis. Esam sagatavojuši ceļvedi par labākajām slēpošanas trasēm Latvijā: no patīkamām un nomaļām trasēm mežā līdz profesionāliem sporta centriem.

Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
unsplash.com

Lucavsala un Uzvaras parks

Pavadīt laiku svaigā gaisā, slēpojot, faktiski ir iespējams arī pilsētas robežās. Šādu iespēju piedāvā Lucavsala un no šā gada arī Uzvaras parks.

Šīs 900 un 1000 metrus garās trases ir paredzētas īsiem slēpošanas nobraucieniem. Ja vēlaties nopietnākus treniņus, varat nolīgt profesionālu instruktoru un pārvērst savu braucienu par instruktāžu.

Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
facebook.com/UzvarasParks

Lai izvairītos no dabas kaprīzēm, Uzvaras Parka trase ir klāta ar mākslīgo sniegu. Savukārt Lucavsalā sniegs ir īsts. Interneta vietnē rigaslepo.lv ir pieejama video tiešraide, lai novērtētu slēpošanas apstākļus un uzzinātu visu par trašu darbību un inventāra nomu, kā arī atrast instruktoru.

Darba laiks: parki ir atvērti no plkst. 10:00 līdz 21:00.

Kā nokļūt: ar 19. trolejbusu brauciet uz Lucavsalu līdz tāda paša nosaukuma pieturai.

Uz Uzvaras parku var nokļūt ar dažādiem transporta līdzekļiem: 10. tramvaju līdz Slokas ielai vai 4., 4z, 7., 8., 21., 25., 38., 39. autobusu līdz Slokas ielai.

Mežaparks

Mežaparks, ko dēvē par Rīgas zaļo sirdi, ziemā piedāvā 3,5 kilometrus apgaismotu slēpošanas trašu. Dienas laikā var izbraukt arī pa galvenajai trasei piegulošajām takām, kas maršrutu padara garāku.

Pēc āra aktivitātēm var atpūsties un paēst kādā no parka kafejnīcām.

Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
facebook.com/parksmezhaparks

Darba laiks: parks ir atvērts 24 stundas diennaktī. Trases ir pieejamas slēpošanai, kad ir labs sniega daudzums. Aprīkojuma izsniegšanas punkts Kokneses prospektā 39 ir atvērts darba dienās no plkst. 12:00 līdz 21:00 un brīvdienās no plkst. 11:00 līdz 21:00.

Vairāk informācijas

Kā nokļūt: 11. tramvajs, 9. un 48. autobuss kursē līdz zooloģiskajam dārzam Mežaparkā. Līdz Mangaļu stacijai var nokļūt arī ar vilcienu, kas kursē uz Skulti vai Saulkrastiem.

Ja braucat ar automašīnu, varat novietot to bezmaksas stāvvietā Meža prospektā, 4 stundas bez maksas, Viestura prospektā vai bijušajā slidotavā. 

Biķernieku trase

Ja vēlaties aizbēgt no pilsētas burzmas uz dabu, netērējot stundas ceļā, dodieties uz Biķernieku trasi. Šī, iespējams, ir gleznainākā slēpošanas trase Rīgā. 

Komplekss piedāvā trīs dažāda garuma apļus – no 1100 līdz 4900 metriem. Visās trasēs apgaismojums ir ieslēgts līdz 23:59. Plašā trase ir piemērota gan klasiskajai slēpošanai, gan slidošanai. Ja jūs vēl tikai apgūstat slēpošanas prasmes, varat nolīgt instruktoru.

Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
facebook.com/BikerniekuTrase

Sporta centrs ir sarūpējis Jaungada dāvanu visiem aktīvās ziemas atpūtas cienītājiem: tagad dabīgā sniega segu trasē ap Linezera ezeru papildina mākslīgā sniega kārta. Tāpēc arī “siltās” ziemas dienās jūs varat droši slēpot ezera trasē.

Uz šejieni var doties arī ar ģimeni – gan pieaugušie, gan bērni var iznomāt slēpošanas inventāru, lai dotos izbraucienā. Turklāt, ja slēpošana apnīk, varat doties pārgājienā. Ēdienu un dzērienu ir vērts paņemt līdzi.

Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
facebook.com/BikerniekuTrase
Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
facebook.com/BikerniekuTrase

Darba laiks: Parkā var slēpot ar savām slēpēm no agra rīta līdz vēlam vakaram. Tomēr aprīkojumu var iznomāt darba dienās no plkst. 11:00 līdz 21:00, sestdienās no plkst. 9:00 līdz 21:00 un svētdienās no plkst. 9:00 līdz 19:00.

Vairāk informācijas

Kā nokļūt:  Biķernieku trase atrodas tikai 10 km no galvaspilsētas centra. Ar 14., 18. trolejbusu, 5., 15., 16. un 31. autobusu var nokļūt aptuveni 20 minūtēs. Vienkārši izplānojiet savu maršrutu tā, lai nokļūtu S. Eizenšteina ielā 16.

Vadītāji savas mašīnas var atstāt S. Eizenšteina 2 pie bāzes biroja vai pie Audio centra.

Zilie kalni, Ogre

Labākā vieta, kur atjaunot saikni ar dabu, baudīt klusumu un mieru, ir Ogres Zilie kalni. Ziemā šis dabas parks pārvēršas par garāko slēpošanas trasi Rīgas tuvumā. Dabas ainavas 12 kilometru garumā no Ogres līdz Ikšķilei ir īsts atradums kaislīgiem slēpotājiem!

Jūs slēposiet skujkoku mežu ielokā un gar karjeru. Trases nelielie nobraucieni lejup un augšup padarīs slēpošanu aizraujošāku. Ja pa ceļam sagribēsies atpūsties, no skatu torņa varēsiet apbrīnot sniegotās ainavas. 

Vakara stundās trase ir apgaismota, un visā teritorijā ir atpūtas un grila vietas, kā arī tualetes.

Pēc slēpošanas mēs iesakām kādu laiku pakavēties Ogrē. Šeit ielas, koki un laukumi parasti ir skaisti izrotāti ar virtenēm. Pastaigājieties pa pilsētu un atkal sajūtiet svētku noskaņu pat visparastākajā dienā.

Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
facebook.com/ziliekalniofficial

Darba laiks: Parks ir atvērts 24 stundas diennaktī. Visu nepieciešamo sporta inventāru var iznomāt uz vietas darba dienās no plkst. 16:00 līdz 22:00 un nedēļas nogalē no plkst. 10:00 līdz 22:00.

Vairāk informācijas

Kā nokļūt no Rīgas: parkā ir divi slēpošanas trašu sākumpunkti: Ikšķilē un Ogrē. No Rīgas uz Ikšķili un Ogri kursē autobusi un vilcieni. 

No Rīgas uz Zilajiem kalniem vislabāk var nokļūt ar automašīnu, kas aizņems aptuveni 30-40 minūtes.

Smeceres sils, Madona

Lai no Rīgas nokļūtu līdz šai slēpošanas vietai, būs nepieciešamas 2-3 stundas, taču tas ir tā vērts. Smeceres sils ir lielākā profesionālā sporta bāze Latvijā, kas izveidota ne tikai nesteidzīgai pēcpusdienai, bet arī tiem, kuri slēpošanu uzskata par savu kaislību. 

Tieši šeit, Madonā, tiek rīkotas starptautiskas ziemas sporta veidu sacensības. Smeceres sils 30 kilometru garumā stiepjas dažādu reljefu un grūtības pakāpju profesionāla slēpošanas trase. Sacensību laikā apmeklētājiem ir pieejamas 3 un 5 kilometrus garas trases. Šeit ir iespēja apgūt arī biatlona slēpošanu.

Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
facebook.com/smeceressils

Šeit ir viss, lai kompleksā pavadītais laiks būtu komfortabls. Apmeklētāji var rēķināties ar nepieciešamā inventāra nomu, apgaismojumu trasēs līdz 21.00, siltām ģērbtuvēm, atpūtas zonu ar skatu uz trasēm, treniņiem ar instruktoru, kafejnīcu un pat saunu. Ja nevēlaties doties mājās tajā pašā dienā, varat palikt nakšņot vietējā atpūtas centrā.

Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
facebook.com/smeceressils
Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
facebook.com/smeceressils

Pirms virzat slēpes Madonas virzienā – ir vērts pārbaudīt laika prognozi. Tikai 3 kilometru attālumā no vispārējām trasēm sniega lielgabali nodrošina pastāvīgu sniega segu.

Darba laiks: Smeceres sils ir atvērts darba dienās no plkst. 9:00 līdz 20:00, sestdienās no plkst. 10:00 līdz 19:00, svētdienās no plkst. 10:00 līdz 18:00. Inventāra pieņemšana beidzas divas stundas pirms bāzes slēgšanas.

Vairāk informācijas vai Facebook

Kā nokļūt no Rīgas: visvieglāk uz bāzi var nokļūt ar automašīnu. Ar sabiedrisko transportu līdz Madonai jānokļūst ar autobusu vai vilcienu un pēc tam jābrauc ar 3163. autobusu – tas kursē tieši līdz sporta bāzei.

Mailes, Madona

Ja vēlaties atrasties nomaļākā vietā, Madonas tuvumā atrodas vēl viens sporta un atpūtas slēpošanas kūrorts – Mailes. Tas kvalitātes ziņā ne ar ko neatpaliek no lielākā kūrorta un pretendē uz labāko distanču slēpošanas trasi Latvijā. 

Teritorijā ir slēpošanas stadions, pirts, inventāra noma un naktsmītnes. Un pats svarīgākais: trase sastāv no dažāda garuma apļiem – no 1 līdz 5 kilometriem un “tautas trases” līdz pat 30 kilometriem. Trases ir piemērotas dažādiem slēpošanas stiliem.

Darba laiks: Darba laiku skatiet Facebook lapā. Nedēļas nogalē varat ierasties jebkurā laikā. Lai iznomātu inventāru, iepriekš jāzvana +37128626845.

Kā nokļūt no Rīgas: Līdz šim nomaļajam kompleksam var nokļūt ar automašīnu. No Pļaviņām uz Ērgļu ceļa jābrauc uz Odzienu, jānogriežas pa labi uz Vietalvu un jāseko norādēm. 

No Madonas pa Pļaviņu ceļu uz Veckalsnavu, pagrieziet uz Jāņukalnu un brauciet caur to Kokneses virzienā. “Mailes” atrodas tieši Vietalvas priekšā. Ceļš aizņems aptuveni 2 stundas.

Fischer, Sigulda

Sigulda, “Latvijas Šveice”, ir pievilcīga vieta rīdziniekiem un tūristiem jebkurā gadalaikā. Papildus gleznainajai ainavai pilsēta piedāvā daudz atpūtas iespēju visai ģimenei. 

Fišera centrs gadu gaitā jau ir kļuvis par orientieri slēpošanas entuziastiem. Galu galā tā teritorijā atrodas vienīgā Austrumeiropā slēpošanas trase ar unikālu sasalšanas sistēmu. Pateicoties šai sistēmai, sniega segas pieejamība nav atkarīga no mainīgajiem laika apstākļiem. Tāpēc slēpošanas sezona šeit sākas agrāk un beidzas vēlāk nekā parasti. Mākslīgās trases garums ir gandrīz 1300 metri, bet sniegotās ziemās trases garums palielinās līdz 9 km.

Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
facebook.com/smeceressils

Šeit var iznomāt inventāru vai iegādāties preces no vietējā veikala, pārģērbties, trenēties uz TRX trenažieriem, pēc treniņa nomazgāties dušā vai doties uz saunu. Teritorijā ir pieejami dzērienu un uzkodu automāti.

Ar pieredzējušu instruktoru palīdzību iemācieties nostāties uz slēpēm vai pilnveidojiet savas prasmes. Biatlona entuziastiem centrs piedāvā iespēju šaut ar lāzeru.

Darba laiks: centrs ir atvērts no plkst. 8:00 līdz 21:00 darba dienās un no plkst. 10:00 līdz 20:00 nedēļas nogalē.

Vairāk informācijas

Kā nokļūt no Rīgas: uz Siguldu kursē gan autobusi, gan vilcieni. No autoostas vai dzelzceļa stacijas 6255. un 3113. maršruta autobusi aizvedīs līdz Kakīšu un Kakiškalna pieturām, no kurām līdz bāzei var doties kājām. Ar sabiedrisko transportu brauciens aizņems vairāk nekā stundu, bet ar automašīnu – aptuveni 50 minūtes. 

Vanagkalns

Vanagkalns ir vieta, kur jūs sirsnīgi uzņems gada aukstākajā gadalaikā. Vieta, kur slēpošana nav tikai sporta veids, bet gan dzīvesveids. Raimonds Dombrovskis saimnieko Vidzemes lielajā saimniecībā. Viņš ir piedzīvojumiem bagāts cilvēks, kurš visu mūžu ir izaicinājis sevi gan profesionālajā sportā, gan personīgi. Viņš ir amerikāņu biatlona čempions, sportists, kura izcilie sasniegumi ir ekranizēti filmās, jo viņš ar skrituļslēpēm ir nobraucis 6700 km pāri Ziemeļamerikai.

Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
facebook.com/Vanagkalns

Raimonds un viņa sieva Olga ir kļuvuši par piemēru, kā efektīvi vadīt saimniecību, kļūstot par piesaistes centru arvien vairāk brīvprātīgajiem, kas labprāt piedalās slēpošanas teritorijas attīstībā.

Cilvēki brauc uz Vanagkalnu ne tikai slēpot, bet arī izbaudīt sirsnīgo atmosfēru. Mājās gatavots ēdiens, pirts, sarunas pie ugunskura, dzīvā mūzika piektdienās un nakšņošana viesu namā katru nedēļas nogali piesaista simtiem slēpotāju no visas pasaules. 

40 kilometrus garas maigas nogāzes un reljefs, kur katrs var atrast savai sportiskajai gaumei piemērotu trasi. Dienas laikā ikvienam ir atļauts izmantot trasi bez maksas. Par maksu drosmīgākie var doties nakts slēpošanā apgaismotā trasē. 

Bāzē ir pieejama arī inventāra noma. Profesionāls slēpotājs palīdzēs jums sagatavot slēpes. Jūs varat arī iegādāties jaunu vai lietotu inventāru.

Darba laiks: vienmēr vaļā

Vairāk informācijas vai Facebook

Kā nokļūt no Rīgas: visvieglāk uz Vanagkalnu var nokļūt ar automašīnu, un tas aizņems nedaudz vairāk nekā 2 stundas.

Zelta krogs

Netālu no Vanagkalna atrodas slēpošanas trase Zelta krogs, kas paredzētas autentisku vietu cienītājiem. Šī vieta pastāv, pateicoties vēl vienam entuziastam, vārdā Jānis Melbārdis. Īpašnieks pats saviem spēkiem sagatavo trases skarbos laikapstākļos, dažkārt arī naktīs, jo ir iemīlējis šo sporta veidu un vēlas radīt unikālu vietu ikvienam, kas atbalsta viņa jūtas.

Trase 35 kilometru garumā stiepjas starp gleznainiem pakalniem un pļavām. Jūs varat izvēlēties no 6 dažāda garuma trasēm. Trase ir piemērota gan klasiskajai, gan skrituļslēpošanai. Starp citu, trases savienojas ar Vagankalna un Krepšēniem apgabaliem un kopā veido līdz pat 50 kilometru garu slēpošanas tīklu! Slēpošanas trases var izmantot par ziedojumu.

Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
facebook.com

Kopš 15. janvāra slēpošanas kūrortā ir atvērts viesu nams. Viesu namiņā ir mājīgas ģimenes istabas, viesu istaba ar kamīnu, koplietošanas virtuve, autostāvvieta un slēpošanas inventāra noma.

Darba laiks: Sekojiet līdzi jaunumiem facebook lapā: vai zvaniet: + 371 26 333 814.

Kā nokļūt no Rīgas: Ar mašīnu aizņems nedaudz vairāk nekā divas stundas.

Mežinieki, Alūksne

Vēl viena vieta, kas neatstās vienaldzīgu nevienu slēpotāju, ir Mežinieku sporta centrs. Tas atrodas divus kilometrus no Alūksnes pilsētas. Jau pats vietas nosaukums sola neaizmirstamu slēpošanu neskartas dabas ielokā, simtgadīgu koku ielokā.

Par trases kvalitāti liecina jau tas, ka to izmanto profesionāli sportisti. Straujie nobraucieni un kāpumi ir piemēroti tiem, kam patīk pārbaudīt savus spēkus. Jūs varat izvēlēties gan īsu slēpošanas braucienu mežā, gan intensīvu treniņu, jo trases garums ir no 1 līdz 5 kilometriem. Trīs kilometrus garajā trasē, kad tā ir apgaismota, ir iespējams slēpot līdz pat plkst. 21.00. 

Tā kā pilsēta atrodas Vidzemes augstienē, var rēķināties ar to, ka slēpošanas trases visu ziemu būs klātas ar sniegu. Ja vēlaties šajā burvīgajā vietā pavadīt vairāk laika, varat nakšņot viesu namā “Paideri” netālu no centra.

Starp citu, pilsētas tīmekļa vietnē visitaluksne.lv ievietotā kamera ļauj pārliecināties par trašu stāvokli jebkurā laikā.

Darba laiks: visu diennakti. Apgaismojums darba dienās līdz 21:00. Visu nepieciešamo inventāru var iznomāt uz vietas, iepriekš piezvanot ar konkrētu pieprasījumu. Savas mantas var atstāt drošos skapīšos.

Lasīt vairāk

Kā nokļūt no Rīgas: No Rīgas līdz Alūksnei nav tāls ceļš, visātrāk tur var nokļūt ar automašīnu – apmēram 3 stundas, vai ar tiešo autobusu – vairāk nekā 4 stundas.

Raimaks, Talsi

Arī Kurzemes reģions ir lieliska vieta, ko apmeklēt. Talsu apkārtnē sporta klubs Raimaks piedāvā trīs dažādas grūtības pakāpes trases. 1,3; 3 un 6,2 kilometrus garās trases ir gan lēzenas, gan kalnainas. Augstākā trase atrodas 200 metru augstumā. Tomēr apgaismojums ir ierīkots tikai īsākajā distancē. 

Darba laiks: ziemu un slēpošanu var baudīt katru dienu no plkst. 9:00 līdz 21:00. Visas izmaiņas grafikā tiek publicētas Facebook lapā.

Aprīkojuma noma ir pieejama uz vietas. 

Kamēr vēl ir balts. Kur atrast labākās slēpošanas trases Latvijā
facebook.com/SportaKlubsRaimaks

Kā nokļūt no Rīgas:  Ar sabiedrisko transportu ir pieejami divi autobusi. Vispirms ar autobusu no Rīgas jānokļūst Talsos, un no autoostas jābrauc ar kādu no vairākiem autobusiem Mundigciema virzienā, kur atrodas sporta centrs.  

Brauciens ar automašīnu aizņems mazāk laika – nepilnas 2 stundas.

Autors: editor nbhd
Datums: 23.01.24
Pasākumi