Trīs MICHELIN balvas ieguvēju restorāni: Pavāru māja, KEST un H.E.Vanadziņš
Pavāru māja
Pirmais Latvijas restorāns, kas saņēmis MICHELIN Zaļo zvaigzni par rūpēm par ilgtspējīgu dabas attīstību. Tas atrodas Līgatnē starp Cēsīm un Siguldu. Tā veidotāji atdzīvina senās kulinārijas tradīcijas un ēdienu pagatavošanā izmanto pašu dārzā audzētus dārzeņus un augļus, cenšoties būt pēc iespējas videi draudzīgāki.
Restorāna ēdienkartē ir Kurzemes klasika – sklandrausis. To uzskata par Latvijas nacionālo dārgumu. Starp citiem tradicionālajiem ēdieniem iesakām nobaudīt marinētu Burtnieka ezera līdaku ar āboliem un jūras aļģēm. Der zināt, ka restorāns piedāvātā divas ēdienkartes variantus: četru ēdienu pusdienu karti un astoņu ēdienu degustācijas ēdienkarti vakariņām – jeb iepriekš izplānots jūsu maltītes scenārijs. Vairāk par ēdieniem un slavenā restorāna vēsturi lasiet pavarumaja.lv.
KEST
Šis restorāns ir saņēmis MICHELIN balvu par izcilu apkalpošanu. Tas ir šefpavāra Māra Jansona zīmolprojekts, kurš par savu darbu saka poētiski: maltīte ir atkarīgi no ne tikai sastāvdaļu, bet arī domu kvalitātes. Savam uzņēmumam viņš izvēlējies ļoti oriģinālu vietu – bijušās ugunsdzēsēju garāžas ēku. Ar aktuālo darba laiku un ēdienkarti var iepazīties restorāna mājaslapā.
H.E.Vanadziņš
„H.E.Vanadziņš“ ir iekļauts MICHELIN izvēlēto restorānu ceļvedī. Tas atrodas vienā no kolorītākajām koka ēkām pašā Cēsu centrā. Jūs noteikti nepaiesiet tam garām – restaurētā ēka izskatās pārāk pievilinoši.
Restorānā galvenokārt pasniedz ziemeļu virtuves ēdienus. Ir arī tradicionāli latviešu ēdieni, piemēram, tvaicēti pelēkie zirņi un bietes. Bāra sarakstu un ēdienkarti var apskatīt Facebook lapā.
Gourmando
Iesakām šo vietu ne tikai, lai garšīgi paēstu, bet arī lai nobaudītu dažādu ēdienu pagatavošanu lieliskā kompānijā. Šefpavārs Elmārs Tannis vada ēdienu gatavošanas meistarklases saimniecībā Augšlīgatnē, vienā no skaistākajām dabas teritorijām Latvijā. Viņš arī vada iedvesmojošu YouTube raidījumu. Viņš ir ļoti harizmātisks cilvēks ar īpašu gatavošanas stilu. Katra gatavošanas nodarbība kopā ar viņu kļūst par aizraujošu un neaizmirstamu pieredzi.
Jūs varat pieteikties meistarklasei ar Elmāru šeit.
MALA
Mājīga kultūras telpa bijušajā Cēsu alus darītavā, kur varat ieturēt uzkodas, iedzert glāzi alus un vienlaikus noklausīties koncertu vai aplūkot izstādi. Iztēlojaties vietējo atmosfēru: cilvēki šeit nāk kopā ar saviem mājdzīvniekiem, dzer kafiju un socializējas vidē, kruas interjeram ir daudzas autentiskas un neparastas detaļas. Tā vairāk atgādina mākslinieku kopienu nekā kafejnīcu, kurā var kļūt par tās sastāvdaļu vai laiski vērot notiekošo.
Starp citu, ēdieni šeit patīkami pārsteidz ar izmēra, garšas un cenas attiecību. Piemēram, nachos porciju var droši pasūtīt diviem cilvēkiem. Ja negribas ne ēst, ne dzert, nāciet šeit pēc oriģināliem suvenīriem un vietējo mākslinieku darbiem.
Jūs varat sekot līdzi „MALA“ pasākumiem viņu Facebook lapā.
Kannas
Restorāna Kannas, kas atrodas viesnīcā „Annas Design Hotel & Spa”, ēdienkartē ir tikai daži ēdieni, taču katru no tiem ir rūpīgi izstrādājis vietējais šefpavārs. Ēdienu saraksts ir atkarīgs no gadalaika un to svaigiem produktiem, ko virtuvei regulāri piegādā vietējie zemnieki un mednieki.
Zināms, ka apetīte asinās svaigā gaisā. Annas muiža atrodas tālu no trokšņainās pilsētas, neliela ezera krastā – vietējā daba noteikti neatstās jūs vienaldzīgus. Aktuālā sezonas ēdienkarte ir pieejama tīmekļa vietnē.
Jāņoga
Nedaudz tālāk no pārpildītā Cēsu centra atrodas restorāns, kurā noteikti jādodas zivju un gaļas ēdienu cienītājiem. „Jāņoga“ ir šefpavāra Jāņa Sproģa īstenotais sapnis, kurš vēlējās apvienot latviešu virtuves tradīcijas ar citās valstīs iegūto kulināro pieredzi.
Vakariņas var sastāvēt no šādiem oriģināliem ēdieniem: vispirms alus mīklā cepta siļķe ar kaņepju krēmu un kolrābjiem, bet desertā – kastaņu krēms ar cidoniju bezē un melnajā tējā marinētām plūmēm. Iepazīstaties ar šobrīdējo ēdienkarti šeit.
Mango Sky Lounge
Vidzemes reģiona augstākais restorāns. No šejienes paveras skaists skats uz Cēsu pili, Svētā Jāņa baznīcu, pilsētas centrālo daļu un Gaujas apkārtnes mežiem. Mango auglis, kā stāsta veidotāji, ir saistīts ar saulrieta ugunīgajām krāsām – to šeit var apbrīnot vakaros.
To darīt ir patīkamāk ar kokteili un svaigām uzkodām. Plašo dzērienu sortimentu papildina vairāku veidu salāti, zupas, deserti un sātīgi ēdieni: burgeri, cūkgaļas ribiņas, rīsu nūdeles, ceptas zivis un vista.
Restorāna un bāra darba laiku, kā arī aktuālo ēdienkarti skatiet tīmekļa vietnē mangosky.lv.
Villa Santa
Liela „Villa Santa“ priekšrocība ir tās atrašanās vieta netālu no Gaujas krasta, klusā un gleznainā mežā. Vietējā restorānā šefpavārs Egils Grīnfelds liek uzsvaru uz Āzijas virtuvi, taču interesantus ēdienus var nobaudīt arī Latvijas kulinārijas tradīciju cienītāji.
Piemēram, ēdienkartē ir šādi neparasti ēdieni: kartupeļu fondī ar burkānu krēmu un liellopa gaļas steiks no Bauņu buļļa muižas, kā arī Vecpiebalgā audzēta baravīru asara fileja. Pilna ēdienkarte ir pieejama restorāna un viesnīcas mājaslapā.
Kārļamuiža
Šī restorāna raksturīga iezīme ir sezonālie ēdieni. Vairums sastāvdaļu ir vietējie dārzeņi un augļi, kā arī zivis, meža medījumi un saimniecībā audzēta gaļa. Ēdienkarte var ievērojami atšķirties no gadalaika uz gadalaiku.
Jums tiek dota iespēja dzīvot īstā muižā, ko ieskauj savvaļas daba. Papildus restorānam ir neliela viesnīca ar aprīkotiem numuriņiem. Muiža atrodas tikai dažu kilometru attālumā no Cēsīm, kas padara to ērti sasniedzamu. Aktuālāko informāciju meklējiet karlamuiza.lv.
Restorāns 1815
Ģimenes restorāns, kas atrodas Līgatnes vecākajā ēkā. Tā celta 1815. gadā kā papīrfabrika, kas darbojās no 1816. līdz 2013. gadam.
No restorāna paveras skats uz dīķi ar baltiem gulbjiem, bet netālu atrodas klintis un alas, ar kurām Līgatne ir slavena. Restorānā tiek pasniegti ēdieni no dažādiem pasaules reģioniem, bet galvenais uzsvars tiek likts uz vietējiem Latvijas produktiem. Galdiņš iepriekš jārezervē, izmantojot Facebook saiti.
Plašāka informācija par ikgadējo gardēžu festivālu atrodama šeit.
No 2024. gada 15. līdz 31. martam jums ir iespēja piedalīties pasākumā „Gardēža Loks“ – gastronomiskā ceļojumā pa Cēsu novada kafejnīcām un restorāniem. Šogad pasākumā iesaistījušās jau 16 iestādes.