menu

Latvijas unikālie vietējie ēdieni

Kas ir Latvijas tradicionālie ēdieni? Īsumā - sātīki, visnotaļ vienkārši un gatavoti mājās. Galvenās izmantotās sastāvdaļas ir dārzeņi, dažāda veida labība, sēnes, zivis un piens. Šajā rakstā iepazīstinām ar interestantākajiem ēdieniem Latvijā, kā arī restorāniem, kur tos nobaudīt.

Latvijas unikālie vietējie ēdieni
Siļķe ar biezpienu
stock.adobe.com

Zvejnieka pusdienas

/ Siļķe ar biezpienu /

Tradicionālās zvejnieka pusdienās, siļķe ir nedaudz sālīta, pasniegta ar vārītiem kartupeļiem un skābo krējumu ar zaļumiem. Kā arī, protams, svaigi pagatavotu vai grauzdētu maizi.

Šis ēdiens tiek pasniegts gan kā uzkoda, gan galvenais ēdiens. Pirmajā gadījumā, smalki sagrieztā siļķe būs iemaisīta biezpiena masā. Reizēm biezpienu mēdz aizstāt ar biez skābo krējumu. 

Gluži tāpat kā ar pelēkajām pupiņām, arī siļķe ar biezpienu ir ļoti populāra degustāciju ēdienkartes sastāvdaļa, kas var tikt pasūtīta lielākajā daļā Rīgas restorānu.

Latvijas unikālie vietējie ēdieni
Pelēkās pupiņas
stock.adobe.com

Pelēkās pupiņas

/ Ceptas pupiņas ar cūkgaļu un krējumu /

Viens no vispazīstamākajiem tradicionālajiem Latvijas ēdieniem. Starp vietējiem darba ļaudīm, pelēkās pupiņas bijusi viena no populārākajām izvēlēm jau vairākus gadsimtus. Sātīga un veselīga maltīte. Perfekta izvēle, lai gūtu enerģiju un spēku visai dienai. 

Šī maltīte var būt pagatavota tikai un vienīgi no vietējām pupiņām. Tieši tā, nav citas vietas pasaulē, kur šis pupiņu veids vēl tiktu audzēts. Un, protams, svarīgi atcerēties arī pievienot ceptu cūkgaļu ar siltiem tauciņiem. Vislabāk garšos kopā ar kefīru un skābo krējumu. 

Brīdinām gan, ka mazāk pieredzējušiem gardēžiem jābūt uzmanīgiem ar šo produktu kombinēšanu, jo reakcija var būt visnotaļ neparedzama. Vislabākais variants būtu vispirms pamēģināt pelēkās pupiņas atsevišķi no piena produktiem un pēc tam jau miksēt visu kopā.

Latvijas unikālie vietējie ēdieni
Carnikavas nēģi
facebook.com/zivtinas

Carnikavas nēģi

/ Zivs bez spurām un zvīņām /

Carnikava ir maza pilsētiņa, kas atrodas aptuveni 30 km attālumā uz ziemeļaustrumiem no Rīgas. Tiek uzskatīts, ka tieši šī ir visu Nēģu galvaspilsēta. 

Tā ir trekna zivs bez spurām un zvīņām, kas atrodama peldamies cauri Gaujas upei. Tāpat arī to var ieraudzīt Carnikavas pilsētas karogā.

Latvijas unikālie vietējie ēdieni
Carnikavas nēģi
facebook.com/zivtinas

Rīgā, šo zivi iespējams nopirkt teju katrā veikalā. Ja vēlies to iegūt svaigu, tad vislabākais lēmums būtu doties uz centrāltirgus zivju paviljonu vai kādu no lielveikaliem, kur atrodama atsevišķa zivju zona. 
Savukārt, lai nogaršotu svaigi pagatavotu nēģi, ieteicams izvēlēties kādu no Rīgas zivju restorāniem. Mūsu izvēle ir Zvejnieka dēls, kas atrodas Kaļķu iela 2, bet varam garantēt, ka šo latviešu ēdienu klasiku spēs pienācīgi pagatavot jebkurā specializētajā restorānā.

Latvijas unikālie vietējie ēdieni
Jāņu siers
LSM.ru

Jāņu siers

/ Tradicionālais siers ar ķimenēm /

Īstena Latvijas virtuves klasika, kas savu vārdu meklē vasaras saulgriežu laikā. Latviešu nacionālo svētku – Jāņu vārdā dēvētais siers ir tradicionāls kā svētku laikā, tā arī ir katra patiesa latvieša ikdienā.

Interesantā kārtā, ir tikai seši siera ražotāji, kuriem dota oficiāla atļauja siet šo nacionālo dārgumu.

Lielākā daļa tradicionālo ēdienu, kurus atradīsiet šajā rakstā, iespējams noprovēt restorānā Kaļķu Vārti, (Kaļķu iela 11a).

Latvijas unikālie vietējie ēdieni
Vecrīga
naskoties.com/blog/vecrigas-kucinu-vainags

Vecrīga

/ Vienkārša un garda kūciņa /

Deserts, kas dēvēts Rīgas vecpilsētas vārdā, ar neko sevišķu neizceļas. Proti, tas ir tikai biezpiena krēms – iecepts iekš plānas mīklas kārtas, tomēr ar to pietiek pilnībā.

Vecrīga nereti tiek dēvēta arī par Latvijas versiju Franču eklēram. Iespējams, tas tāpēc, ka abi deserti ir salīdzinoši vienkārši, salīdzinājumā ar citiem tai pat kategorijā esošiem ēdieniem. 
Šo desertu iespējams nobaudīt kopā ar Rīgas melno balzāmu, gandrīz visās Rīgas kafejnīcās. Viena no šādām vietām saucas Parunāsim, un atrodas adresē Mazā Pils iela 4.

Autors: editor nbhd
Datums: 06.01.23
Pasākumi