menu

Tirgi Rīgā, kurus vērts apmeklēt

Rīgas tirgū atradīsies viss: sākot no retām zivju sugām un beidzot ar dizaineru ādas somām. Un vēl te var izklaidēties: apmeklēt svētkus un nogaršot mājas vīnu vai aiziet uz koncertu kopā ar bērniem. Pastāstīsim kādus tirgus vērts apmeklēt, un ko tur var nopirkt.

Tirgi Rīgā, kurus vērts apmeklēt
Kalnciema kvartāla
tirgus facebook.com/Kalnciemaiela

Īss ceļvedis Rīgas tirgos

Ja esat sapinušies nosaukumos un nevarat atšķirt pārtikas produktu un cita veida tirgus, šis saraksts ir paredzēts jums:

  • Krāmu tirdziņš. Bērnībā iesmējāt par “blusu tirgu”? Toreiz nezinājāt, ka tādos nepārdod blusas, bet gan dažādas ilgstoši glabātas noderīgas lietas. Tagad tie ir gluži mūsdienīgi tirdziņi, kuros var uziet īstus antikvariātus.

  • Ziemassvētku tirdziņš. Paradīze tiem, kam patīk Jaungada svinības. Te var pamieloties ar Ziemassvētku pīrāgiem un aiziet ar jauniem rotājumiem: svecītēm, baloniem un zvaigzni eglītei. Staigāt te var stundām ilgi. Galvenais ir sasildīties ar karstvīnu.

  • Pārtikas produktu tirgus. Izņemot pārtiku, šeit nekas cits netiek pārdots. Bieži vien šāda veida tirgus specializējas konkrētās jomās. Piemēram, tikai uz zivīm vai dārzeņiem un augļiem.

  • Universālais tirgus. Bet šeit, gluži otrādi, var atrast visu: gan sieru ar pelējumu, gan jauna mākslinieka gleznu.

  • Gadatirgus. Tas pats, kas kādreiz notika zem logiem  reizi gadā vienā un tajā pašā laikā. Dažkārt gadatirgū tiek pārdots viss: ziedi, kartupeļi, džinsi, mājdzīvnieki. Savukārt daži gadatirgi veltīti vienai tematikai. Piemēram, ar rokām darinātām rotām.

Stāstām par diviem veidiem no saraksta — par pārtikas un universālajiem tirgiem Rīgā.

Pārtikas produktu tirgi

Centrāltirgus

Adrese: Nēģu iela 7, Latgales priekšpilsēta

Kas šeit atrodams: gaļa, zivis, piens, sausās pārtikas preces, dārzeņi un augļi, suvenīri; darbojas restorāni.

Ar ko lepojas: ar izmēru — tas ir lielākais Latvijas tirgus

Apstaigāt visu Centrāltirgu nesanāks — tas ir lielākais tirgus Eiropā. Atrodas Daugavas krastā blakus stacijas laukumam un tirdzniecības centram “Origo”.

Agrāk tirgus bija atvērta tipa, taču 20. gadsimtā to pārveidoja: izveidoja atklātu un iekštelpu zonu. Notika tā: Latvijā no Pirmā pasaules kara laikiem bija saglabājušies vācu dirižabļu angāri. Tagad pārbūvētie angāri kalpo kā paviljoni tirgus klientiem.

Tirgi Rīgā, kurus vērts apmeklēt
Central tirgus
facebook.com/RigasCentraltirgus

Tirgus dalās 5 lielos paviljonos pa nodaļām: gaļa, zivis, piens, sausās pārtikas preces, dārzeņi un augļi. Paviljonos ir daudz dažādu iestādījumu. Piemēram, zivju paviljonā ir restorāns “Siļķītes un dillītes”. Šeit var pasūtīt svaigas zivis, bet kamēr gaidi ēdienu —apskatīt plakātos attēlotās Baltijas jūrā sastopamās zivju sugas.

Pārejā starp paviljoniem nopērkami suvenīri, piemēram, ādas izstrādājumi un keramika. Apakšā zem paviljoniem atrodas noliktavas un ledusskapji.

Vidzemes tirgus

Adrese: Brīvības iela 90, Centra rajons

Kas šeit atrodams: gaļa, zivis, augļi un dārzeņi, ogas, sēnes, zivis, alkohols, ziedi

Ar ko lepojas: ar garšīgiem lauku produktiem

Tirgi Rīgā, kurus vērts apmeklēt
Vidzemes tirgus
facebook.com/vidzemestirguskvartals

Īpašnieks bija tirgotājs Matvejevs, kurš novēlējis tirgu Rīgai ar nosacījumu saglabāt to kā vēsturisku tirdzniecības objektu.

Te pulcējas lauksaimnieki ar mājas produktiem: lētas gailenes, sulīgi tomāti, svaigas ogas, dažādi sieri un alkohols. Pirms tirgus apmeklējuma var neēst — jūs bez maksas pabaros pārdevēji.

Un vēl šeit tiek pārdots daudz stādu — laba izvēle tiem, kas izdaiļo dārzu vai kopj telpaugus. Labāk ņemt līdzi skaidru naudu, ne visur pieņem karti.

Bulduru tirgus: Jūrmalas tirgus

Adrese: Vienības prospekts 11A, Jūrmala

Kas šeit atrodams: svaigi produkti un restorāni

Ar ko slavens: ar ieceri

Tikai 20 kilometri no Rīgas un esat slavenajā Bulduru tirgū. 2022. gadā tika veikta ēku un pieguļošās teritorijas rekonstrukcija. Tāpēc tirgus gaida viesus atjaunotā veidolā: mazas koka mājiņas un terase.

Pārsvarā šeit tiek tirgoti augļi, dārzeņi, sēnes un piena produkti. Taču pircēji šeit ierodas ne tikai pēc garda ēdiena. Apmeklētāji tirgu izvēlas kā tikšanās vietu. Uz lielās terases var iedzert kafiju ar gardajiem Better Bread bezglutēna mīklas izstrādājumiem. Arī lielai kompānijai ir ko darīt: var pasūtīt picu vai mīkstus beigeļus.

Tirgi Rīgā, kurus vērts apmeklēt
Bulduru tirgus 
facebook.com/buldurutirgus
Tirgi Rīgā, kurus vērts apmeklēt
Bulduru tirgus 
facebook.com/buldurutirgus
Tirgi Rīgā, kurus vērts apmeklēt
facebook.com/vidzemestirguskvartals

Universālie tirgi

Tirgi Rīgā, kurus vērts apmeklēt
Āgenskalna tirgus
facebook.com/Atirgus

Āgenskalna tirgus 

Adrese: Nometņu iela 64, Zemgales priekšpilsēta

Kas šeit atrodams: gaļa, augļi un dārzeņi, medus, alkohols, restorāni, apģērbs

Ar ko slavens: ar ēdienu daudzveidību un lielo fudkortu

4 gadus bija slēgts, bet 2022. gada maijā atsāka darbu pēc restaurācijas. Pirmajā stāvā var atrast visu: saldumus, gaļu, medu, desas, dārzeņus, augļus un alkoholu.

Otrajā stāvā ir fūdkorts. Te tirgo kebabus, gatavo ukraiņu ēdienus, piedāvā garšīgu kafiju un izlejamo alu. Apmeklētāji īpaši slavē picas iestādījumā “Vīnkalni”. Apetīti var pavairot, apstaigājot vietas, kur pārdod gleznas un dizaineru apģērbus — arī tie novietoti restorānu stāvā.

Tirgi Rīgā, kurus vērts apmeklēt
Āgenskalna tirgus
facebook.com/Atirgus

Kalnciema kvartāla tirgus

Adrese: Kalnciema Iela 35, Zemgales priekšpilsēta

Kas šeit atrodams: apģērbs, ēdiens, augi, pulksteņi un rotas

Ar ko slavens: ar tematiskajiem svētkiem

Strādā katru sestdienu no 10 rītā līdz 4 vakarā. Latvijas lauksaimnieki un amatnieki vienuviet savākuši visu: maizi, kūpinājumus, medu, sierus, dizaina apģērbu, pašdarinātas rotas un ziedus. Teritorijā darbojas vīna veikals un kafejnīca.

Te svin svētkus. Gandrīz katru sestdienu tirgus ir veltīts tēmai, kurai pielāgo tirgus preču sortimentu. Piemēram, lielu popularitāti ieguvuši sezonas modes un dizaina tematiskie tirdziņi. Tie ir piemēroti, lai nāktu kopā ar bērniem. Mazajiem tiek rīkotas dažādas aktivitātes: radošās darbnīcas, seno amatu apgūšana, teātra izrādes un koncerti.

Tirgi Rīgā, kurus vērts apmeklēt
Kalnciema kvartāla tirgus
facebook.com/Kalnciemaiela
Autors: editor nbhd
Datums: 11.10.24
Pasākumi