
facebook.com/Betterbread.lv
Kalve
Šķiet, Kalvei nav nepieciešami ievadvārdi: te gatavo brīnišķīgu kafiju, kā arī cep gardas bulciņas, no kurām daudzas jau sen kļuvušas par šīs vietas vizītkarti.

facebook.com/kalvecoffee

Ceptuve “Kalve” savu darbu sāk piecos no rīta: katru dienu te tiek cepti desmitiem veidu no labākajiem lokālajiem un Eiropas produktiem.
Pirmo vietu improvizētajā bulciņu topā nemainīgi ieņem banānu maize — nedaudz mitra ar tumšās šokolādes gabaliņiem un riekstiem. Turpat arī banānu maize un maizīte ar citronu un kardamonu (mūsu favorīts) ir īsts skābeni salds gardums ar kraukšķīgu garoziņu un gaisīgu, mīkstu viduci. Runā, ka tieši šis lieliski sader ar kafiju, neitralizējot tās rūgtumu. Vēl viena Kalves firmas maizīte ir kafijas maizīte. To, protams, gatavo ar pašu kafijas. Īpašu uzmanību pelnījusi maizīte ar kazas sieru — ideāls variants, kad gribas kaut ko sāļu.
Un vēl Kalvē var nogaršot sezonālās maizītes — piemēram, ar upenēm, zemenēm vai rabarberiem.
Šeit arī tiek cepta maize — tiesa, pagaidām pēc iepriekšēja pasūtījuma un jāgaida vismaz divas dienas. Bet, ja negribas gaidīt un tikai nogaršot Kalves maizi, tad vērts pievērst uzmanību sendvičiem (tos gatavo tieši ar pašu ceptu maizi).
Neighborhood izvēle: maizīte ar citronu un kardamonu un kafijas maizīte



Better Bread
Better Bread ir pirmā bezglutēna maiznīca visā Baltijā. Tās galvenā fiška ir glutēna, rafinēta cukura un citu kaitīgu piedevu trūkums maizē un bulciņās.
Pirms atveda gardo bezglutēna maizīšu noslēpumu uz Rīgu, Better Bread veidotāji — Aļona un Sergejs izgājāja apmācības Itālijā, Anglijā un Vācijā.
Izvēloties Better Bread maizi, vērts pamēģināt ciabatu ar olīvām, tostermaizes un garšaugu maizi rīsu miltos. Bezglutēna maize nedaudz atšķiras no mums ierastās graudu maizes — šķiet, tā ir mitrāka un blīvāka iekšpusē, bet pavisam noteikti ne mazāk garšīga (un arī jūtami vieglāka).
Better Bread arī vērts pamēģināt saldās bezglutēna bulciņas, kas lieliski komplimentē kafiju. Īpaši pieprasīta šeit ir kanēļa maizīte — ļoti salda un sātīga, ābolu kūka — gan sulīga, gan skābena, kā arī kanēļa — tieši kādai tai jābūt, rūgteni salda.
Neighborhood izvēle: ciabata ar olīvām, canelé un ābolu kūka





Kūkotava

Kūkotava ir viena no populārākajām konditorejām Rīgā. No rīta līdz vakaram tajā stāv rindas ar cilvēkiem pēc firmas desertiem, neparastām kūkām un milzīgiem, kraukšķīgiem kruasāniem. Gaiss šķiet piesūcies ar mīklas, vaniļas pūdera un šokolādes smaržu.
Vieni no atpazīstamākajiem Kūkotava desertiem ir ar ogām rotāti berlīneri un, protams, kruasāni (klasiskie, šokolādes un mandeļu). Kruasāni šeit tiecas uz izcilību: gaisīgi, kraukšķīgi, izteikti saldi, kas drupinās ar mīklas ziedlapiņām jau pirmajā kodienā.
Vēl daži mūsu favorīti: kanēļa maizīte, kas pēc formas atgādina eklēru (bet katrā ziņā ne pēc satura), kazenēm un avenēm rotāta kūka ar kraukšķīgu mīklu un maigu krēmu un, protams, kaut kas absolūti unikāls — sāļais deserts ar ikriem, sarkanajām zivīm, čuka salātiem un kārtaino mīklu, kas atgādina klasisko kruasānu. Ārējais izskats – neatkārtojams, garša – brīnišķīga.
Neighborhood izvēle: kruasāns ar sarkanajiem ikriem un lasi


Katkevich
Katkevich ir maiznīca, kas nosaukta pēc vienas maizes šķirnes, bet pēc kādas Maizes!
Tā ir neliela kafejnīca ar smaragda flīzēm un ceptuvi, kas slēpjas Maskavas apkaimē. Pēc Katkevich firmas maizes vislabāk nākt rīta agrumā, gandrīz uzreiz pēc atvēršanas. Citādi var gadīties palikt bez šīs karstās, kraukšķīgās laimes.
Šeit cep tikai vienu raudzētas maizes veidu, kura recepti pirms dažiem gadiem izstrādājis Renārs Purmalis. Trīs gadu laikā šī recepte ir izstrādāta līdz pilnībai. Apstiprinājums tam ir ātrums, ar kādu svaigo maizi izpērk Katkevich apmeklētāji.

facebook.com/KKatkevich
Nogaršot Katkevich maizi var arī ienākot šeit uz brokastīm. Ēdienkartē ir daudz ēdienu, kurus pasniedz ar firmas maizes šķēli (Parasti to komplimentē karamelizēts, turpat gatavots sviests).
Neighborhood izvēle: tas pats maizes veids raugā
Mārtiņa Beķereja
Mārtiņa Beķereja ir vecākā Latvijas konditoreja. Šeit gatavo vadoties pēc tradicionālajām Latvijas receptēm, tikmēr saglabājot demokrātiskas cenas.
Mārtiņa Beķerejas konditoreja ir vienkārša, saprotama un it kā pazīstama kopš bērnības. Piemēram, populārās magoņu maizītes garša piepilda ar atmiņām par brīvdienām pie vecmāmiņas, kad šo gardumu noteikti papildināja glāze svaiga piena.
Vēl starp pircēju iecienītākajām izvēlēm Mārtiņa Beķerejā ir kanēļa maizīte, siera radziņš un speķa pīrādziņš.
Neighborhood izvēle: magoņu maizīte



Mīkla
Ja saruna ir par nevainojamu maizi un gardām bulciņām, tad vienā kategorijā ar iepriekš uzskaitītajām maiznīcām ievietojas arī “Mīkla”.
Par cepšanas garšu Mīklā atbild Uvis Janičenko: vairāk nekā 10 gadu ilgās mācības un prakse ļāvušas viņam izstrādāt pašam savu pieeju cepšanai un maizei – ar Latvijas akcentu. Maize šeit tiek cepta pašražotā raugā. Kupla, smaržīga, kraukšķīga — to noteikti vērts nogaršot.
Mīklā atrodami gan mūsdienīgie apaļie kruasāni (ar milzīgu šokolādes daudzumu), gan maizītes ar kardamonu, gan tartes ar ogām un augļiem, gan pistāciju kruasāni, gan sāļās maizītes ar Latvijas sieru.
Neighborhood izvēle: raudzēta maize un apaļais kruasāns ar šokolādi

facebook.com/miklabakery

facebook.com/miklabakery

facebook.com/mulberry.riga
Mulberry
Miltu hitu parādi noslēdz maiznīca un konditoreja Mulberry.
Miltus, ko izmanto cepšanā, iepērk vai nu Francijā, vai no vietējiem lauksaimniekiem. Mīklu iemaisa pašu gatavotā raugā, bet pēc tam atstāj raudzēties uz 20 stundām. Rezultātā maize iegūst piesātinātu bagātīgu garšu un izcilu tekstūru.
Klasiskie kruasāni, apaļie kruasāni ar pistācijām un šokolādi, smalkmaizītes ar kondensēto pienu — viss ir salds, sulīgs un sātīgs.
Neighborhood izvēle: klasiskais kruasāns