Rigerts un Laima
Villijs Vonka — ekscentriskais dīvainis un, iespējams, slavenākais izdomātais konditors pasaulē — šis vārds ir pazīstams daudziem. Bet vai Teodora Rigerta vārds tev ko izsaka? Ja nē, tad pastāstīsim: viņš ir pirmais latviešu Wonka, tikai viņa tēls ir īsts, nevis izdomāts.
1870. gadā Teodors kopā ar brāli Leopoldu atvēra biznesu šokolādes un saldumu ražošanai. Uzņēmumu nosauca par “Rigerts”. Ražošana bija salīdzinoši neliela, bet pēc 7 gadiem tā pārvērtās par pilnvērtīgu rūpnīcu, vienu no lielākajām Baltijas valstīs. Rīga pat tika dēvēta par “saldumu pilsētu”.
1936. gadā atkal notika rūpnīcas īpašnieku maiņa — un “Rigerts” tika pārdēvēts par “Laima”. Kāpēc tik noslēpumains vārds, jūs jautājat? Likteņa un laimes dieviete “Laima” ir viena no galvenajām baltu mitoloģijas varonēm. Rūpnīcas vadība šķita simboliska: galu galā patiesa laime – tas ir vēl viens šokolādes kvadrātiņš.
Laika gaitā rūpnīca pārcietusi daudz: padomju periodu, nacionalizāciju, kārtējo nosaukuma maiņu un tā atgriešanu. Bet, neraugoties uz to, Laimas konfektes un šokolādi joprojām atpazīst un iecienījuši ne tikai Latvijā — rūpnīca eksportē produkciju uz 20 pasaules valstīm. Un iepakojumu lepni rotā skaitlis 1870 — gads, kad viss sākās.
Ko mēs zinām par kakao pupiņām
Jau ilgus gadus “Laima” izmanto “Forastero” kakao pupiņas, kas audzētas Ganas demokrātiskajā republikā. Vēl nesen visi fabrikas šokolādes izstrādājumi tika ražoti pēc metodes “no kakao pupiņām līdz gatavām šokolādes tāfelītēm”, t.i., no Ganas ienākošās kakao pupiņas “Laima” apstrādāja paši.
Salīdzinoši nesen uzņēmums pārgāja uz metodi, ko mūsdienās izmanto lielākā daļa šokolādes rūpnīcu pasaulē: gatavas kakao masas izmantošana. Protams, augstas kvalitātes un bez augu tauku pievienošanas.
Ko pamēģināt vispirms
Uz šodienu “Laima” ir sarūpējusi vairāk kā 250 saldo produktu. Bet vismaz trīs no tiem ir pelnījuši īpašu uzmanību.
“Sarkanā magone” ir klasisks pralinē ar sasmalcinātiem karameles gabaliņiem. Savulaik šī garšu kombinācija patīkami pārsteidza saldummīļus, tikmēr šodien “Sarkanā Magone” joprojām ir rūpnīcas bestsellers un vizītkarte.
“Serenāde” ir konfekte ar senu vēsturi: runā, ka 1937. gadā viens no rūpnīcas meistariem nāca klajā ar “Serenādes” recepti un veltīja šo darbu savai mīļotajai. Šokolādes konfektes ar žāvētiem augļiem un riekstiem iekšpusē pārsteidza daudzu garšas kārpiņas un joprojām paliek viena no visbiežāk iegādātajām šīs rūpnīcas konfektēm.
“Latvija” ir šokolādes konfekte ar cepumu gabaliņiem. Tā parādījās rūpnīcas sortimentā salīdzinoši nesen, 2018. gadā – Latvijas Republikas simtgadē. Un šī iemesla dēļ tā ir ietīta sarkanbaltsarkanā papīrītī — Latvijas karoga krāsā.
Šokolādes muzejs
Pašā Rīgas centrā, vietā, kur 1938. gadā tika atklāta vēl viena rūpnīcas ēka, atrodas brīnišķīgs interaktīvais muzejs. Te visu iespējams aptaustīt un vēl šo un to nogaršot: pašā izstādes sākumā atrodas — uzmanību — šokolādes strūklaka. Smarža ir neaprakstāma! Savukārt ekskursijas noslēgumā viesi var nofotografēties ar milzīgām, mīkstām konfektēm rokās uz “pasakainās saldās valsts” fona — bērniem šāda izklaide parasti ļoti patīk.
Laimas muzejs ir ne tikai par rūpnīcas vēsturi, bet arī par šokolādes vēsturi kā tādu. Šeit var uzzināt par to, kā acteki izmantoja pirmās kakao pupiņas un kas šodien aktuāls šokolādes nozarē. Muzejā tiek rīkotas arī šokolādes meistarklases. Atmosfēra šeit ir neticami patīkama. Un, protams, ir vērts atbraukt arī dēļ viena no astoņiem Laimas zīmola veikaliem.
Vairāk info: Laima